Offerte aanvragen
Showroom bezoeken
Direct contact

Innovatieve oplossing voor glas-in-lood

Glas in lood tussen HR+

Glas in lood

Glas in lood tussen HR+

In ’s-Heer Arendskerke start een verhaal over buren die elkaar aansteken met een goed idee. Namelijk het authentieke glas-in-lood van hun jaren ’30 woningen verduurzamen, door er een innovatieve oplossing voor te zoeken. We spreken Ilona Sonke over glas-in-lood, het verduurzamen van de eigen woning én het comfort dat zij door het eindresultaat ervaart.

Innovatieve oplossing

Bij binnenkomst valt het karakteristieke glas-in-loodwerk direct op. Boven de deur prijkt een samenstelling van panelen in primaire kleuren, omlijst door loodlijsten. “Uiteindelijk ben ik heel tevreden, maar dat was niet vanzelfsprekend,” vertelt Ilona eerlijk. “Het eindresultaat is namelijk anders dan we oorspronkelijk hadden bedacht.” In eerste instantie zou het glas-in-loodwerk tegen HR+-glas geplaatst worden, een relatief nieuwe methode, wat ter plaatse een uitdaging opleverde. Haarscheurtjes door flinke weerschommelingen waren reden voor een alternatief. “Gelukkig heeft Michel Sinke een heel goede oplossing gevonden.”

Geïsoleerd glas-in-lood

Het glas-in-lood is nu geplaatst tussen HR+-glas, wat aan de buitenzijde ontspiegeld is, zodat het lijkt alsof het oorspronkelijke glas-in-lood er nog zit. “Meestal is er bij glas-in-lood tussen dubbelglas sprake van weerkaatsing wanneer de zon erop schijnt, wat ik persoonlijk niet mooi vind. Gelukkig hebben wij daar geen last van.”

Geïsoleerd glas-in-lood houdt in dat we het glas-in-loodframe in de spouw van het dubbelglas plaatsen. Dit komt de isolatiewaarde uiteraard enorm ten goede.

Verduurzamen

“Dit is een jaren ’30 huis. Toen wij erin trokken was er dus nog niets aan isolatie gedaan; geen dak-, muur, of vloerisolatie. Het had energielabel G.” Tijdens het renoveren is de schil van de woning meegenomen, het glas dus. Ramenpartijen met enkelglas zijn door Melieste Glas vervangen voor HR+. “Ik merk dit heel goed wanneer ik aan de voorzijde van de woning zit. Toen de grotere raampartij werd vervangen door HR+-glas, maar het glas-in-lood erboven nog niet geïsoleerd was, voelde ik tocht. Gelukkig is dit gevoel nu volledig verdwenen dankzij de isolatie van het glas-in-lood.”

Anderzijds hadden de werkzaamheden een esthetisch belang. “We kozen voor dit huis omdat we de oude elementen wilden behouden. Het plaatsen van glas-in-lood tussen dubbelglas was misschien niet de goedkoopste oplossing, maar het zou zonde zijn geweest om het in zijn geheel te vervangen. We wilden de oude details juist behouden.”

Eindoordeel

Het vervangen van alle ruiten, inclusief het glas-in-lood heeft twee jaar in beslag genomen. “Je kan tijdens een grote renovatie als deze altijd ergens tegenaanlopen. De uitdaging die we in het begin tegenkwamen was voor Melieste natuurlijk ook een tegenvaller. Uiteindelijk gaat het erom dat het goed is opgelost. Dankzij het ontspiegelde glas aan de buitenzijde, is het niet zichtbaar dat het glas-in-lood tussen dubbelglas is geplaatst. Melieste heeft hier goed over nagedacht en we zijn daar ontzettend blij mee! Ik vind dat ze als organisatie echt uitblinken in dit specialisme.”

Mond-op-mondreclame is misschien wel de beste marketing die er is. Benieuwd naar het verhaal van de buren die een vergelijkbare opdracht gaven? Lees hier verder.