Offerte aanvragen
Showroom bezoeken
Direct contact

Strafgevangenis Goes renoveert

Verduurzamen van een monument

Fineo Vacuümglas

Met Mieke van der Jagt kunnen we uren volpraten. Over bekende Goesenaren en de binnenstad, waar ze oorspronkelijk niet vandaan komt, maar waarmee ze zo verbonden raakte. Als PZC-verslaggever en columniste, in haar tijd als bestuurslid bij ’t Beest en meer. Dat ze ook vastgoedondernemer zou worden, dat had ze niet verwacht.

Zo komen we op de reden dat we elkaar spreken: de Strafgevangenis. Het monumentale pand aan de Albert Joachimikade waar Mieke van der Jagt eigenaar van is. Melieste Glas heeft recent de volledige voor- en achterzijde van Fineo Vacuümglas voorzien. Een prachtige renovatieklus waarmee de duurzaamheid van dit monument enorm is vergroot. Daarover straks meer.

In ere herstellen
Eerst legt de geboren Bredase uit dat het kantoorpand eigendom was van haar man. Hij was aannemer en investeerde in beleggingspanden. “Bedoeld voor zijn pensioen.” Dit gebouw stond opvallend lang te koop, vertelt ze. “In 1995 heeft hij het gekocht met het idee het te verhuren. Er waren aan de binnenzijde overal ‘hokjes’ van spaanplaat; de belastingdienst had erin gezeten. Toen mijn man eigenaar werd heeft hij zijn best gedaan om het gebouw zo veel mogelijk in ere te herstellen. Volgens de oude bouwtekenening.”

Een monumentaal erfstuk
Na zijn overlijden erfde Mieke de vastgoedportefeuille van haar man, waaronder dit gebouw. Op dat moment was het pand toe aan groot onderhoud. “Ik dacht bij mezelf: ‘Laat ik het maar opknappen’. Uiteindelijk zullen er ook weer inkomsten uit voortkomen,” legt ze uit. De Strafgevangenis wordt momenteel verhuurd als bedrijfsverzamelgebouw aan zo’n 10 huurders. Ondanks haar interesse in het verduurzamen van het pand kon Mieke helaas geen aanspraak maken op veel bestaande subsidies, omdat ze zelf niet in het gebouw woont of er een bedrijf heeft gevestigd.

Melieste Glas
Mieke raadpleegde monumentenzorg en de Provincie Zeeland voor advies. Beide partijen legden haar uit dat het verduurzamen van de ruiten de isolatiewaarde aanzienlijk zou verbeteren. “Ik besloot contact op te nemen met Melieste Glas, omdat zij de lokale glasleverancier zijn,” vertelt ze. “Michel Sinke kwam persoonlijk langs om de situatie te bekijken. “Daarna hebben Martin Blom en de glaszetter die het werk uitvoerde, Robert Hollunder, het werk ingemeten. Robert is echt een vakman.”

De voordelen van Fineo Vacuümglas
Fineo Vacuümglas is speciaal ontworpen om in de originele spouw van het kozijn te passen. Daardoor is het perfect geschikt voor monumentale panden, zoals de Strafgevangenis. Hoewel het nieuwe glas er nog maar pas in zit, is het comfort al merkbaar voor Mieke. “De binnentemperatuur is aangenamer. Er is ook minder overlast door straatgeluid. Luister maar, je hoort haast geen auto’s voorbijrijden. En het glas houdt ook de hitte tegen,” omschrijft ze. “Een huurder aan de achterzijde van het bedrijfspand had regelmatig last van de zon, maar dat is nu over.

En nu: zijn werk afmaken
Tijdens het gesprek laat Mieke ons het hele pand zien. Vanaf de hal met het hoge plafond, de kantoorruimtes die nog beschikbaar zijn (let op ondernemers, dit is een unieke kans) tot aan de stoffige bergzolder. Is het einde van de renovatie van dit Goese monument eigenlijk al in zicht? “Welnee,” lacht Mieke. “Er komen nog tal van werkzaamheden aan.”

“Er is al een systeem voor klimaatbeheersing bij gekomen omdat het glas zo goed isoleert dat extra ventilatie nodig is.” En tijdens ons bezoek is de schilder druk in de weer met het schuren van de kozijnen. Als het ware maakt Mieke het werk af dat haar man ooit begonnen is. “Ik heb dit altijd een prachtige plek gevonden. Dat is mijn motivatie.”