Door de ogen van een kenner
Verduurzamen met Fineo vacuümglas
Tijdens het telefonisch voorgesprek is het al snel duidelijk. Meneer Baerveldt is erg tevreden over het project dat Melieste Glas in zijn monumentale woning in Veere mocht uitvoeren. “Met name over de man die het glas geplaatst heeft, wil ik graag nog iets kwijt.” Er volgt een inspirerend verhaal, over aandacht voor monumenten en vakmanschap.
Bouwkundige achtergrond
Meneer Baerveldt, met de respectabele leeftijd van 97 jaar, weet als opdrachtgever precies wat hij wil (en waarom). Dat heeft een goede reden: Baerveldt studeerde aan de academie voor bouwkunde in Rotterdam en was in zijn werkzame leven betrokken bij de voorbereiding en bouw van meerdere ziekenhuizen. Aanvankelijk als medewerker van architectenbureau J.P.Kloos in Haarlem; voor de ziekenhuizen Terneuzen, Twente en Groningen. “Toen mij in 1952 werd gevraagd het management inzake voorbereiding en realisatie ziekenhuis Terneuzen op me te nemen, kwam ik in Zeeland terecht en ben daar nooit meer geheel van los gekomen.” Ook niet toen Baerveldt als directeur van Melchior Bouwmaatschappij uit Maastricht meerdere ziekenhuizen in Nederland ontwikkelde van plan tot ingebruikname.
Verknocht aan Veere
Samen met zijn vrouw woonde meneer Baerveldt langere tijd in het duingebied van Haamstede, maar leeftijd en de wens om meer in een gemeenschap te wonen, bracht het echtpaar vijftien jaar geleden naar Veere. “Wij zagen dit huis vanaf de achterzijde, door de poort van de tuin, en wisten het direct. Hier zagen wij onszelf wonen.” Oorspronkelijk is het gebouw een woonboerderij, aangewezen als rijksmonument. “Een huis is meer dan een huis alleen. Het is een erf met een tuin, bijgebouwen en buren. Ik ben daar gevoelig voor. Het is ook echt mijn kindje weet u. Daar wil ik goed voor zorgen.”
“Als ik een bouwproject start, wil ik het graag goed hebben. Dat heeft te maken met mijn opleiding.”
Fineo Vacuümglas: een innovatie
Vanwege zijn bouwkundige achtergrond heeft Baerveldt een verregaande interesse voor materialen en de kwaliteit ervan. In de zoektocht naar mogelijkheden ter verduurzaming van het monumentenpand ontdekte hij het innovatieve Fineo Vacuumglas zelf. Hij laat een borchure zien. “Een nieuw product nietwaar? Het is dunner dan normaal glas, waardoor het in oudere gebouwen zoals deze toegepast kan worden. Dat heeft voordelen. Er hoefde slechts een uitsparing van 1mm uitgefreesd te worden.” Niet voor niets wordt Fineo Vacuümglas gekenmerkt als monumentenglas.
Wooncomfort door isolatiewaarde
Tijdens deze renovatie zijn maar liefst 58 ruiten met enkelglas vervangen voor het hypermoderne Fineo Vacuümglas. Dit product houdt de warmte uitstekend binnen en omgevingsgeluid buiten. Het glas heeft een hoog isolatierendement (een U-waarde 0,7). In Veere is niet zozeer sprake van straatlawaai, maar voor monumentale panden in de binnensteden van bijvoorbeeld Middelburg, Dordrecht of Amsterdam is dat een mooi gegeven. Meneer Baerveldt merkt dat de temperatuur in zijn woning door het Fineo Vacuümglas vele malen aangenamer is. “Wat ik als bijkomstigheid prettig vind aan het nieuwe glas, is het zicht naar buiten. Dat is heel helder.”
Uitgevoerd door een vakman
Het project nam in totaal twee weken in beslag. Een tijdbestek waarin een vriendschappelijke band ontstond met de glasspecialist ter plaatse: Robbert Hollunder. “Toen hij begon zei ik tegen hem: ik ga opletten, niet om op je vingers te kijken, maar uit belangstelling. Dat vond hij helemaal niet vervelend.” Het waardeoordeel van de bouwkundige: “Het is echt een vakman. Per ruit voerde hij met uiterste precisie zo’n vijftig handelingen uit. Ik ben objectief genoeg, want ik heb veel glas zien zetten in mijn tijd, maar dit is echt een fenomeen.”
Tot slot: een aanbeveling
“Ik heb een enorm zwak voor vaklieden weet u, daar zijn er vandaag de dag te weinig van. Als wij nog eens werkzaamheden hebben vragen we absoluut naar Robbert.” Op de vraag of meneer Baerveldt glashandel Melieste uit Goes zou aanbevelen antwoordt hij: “Sterker nog, dat heb ik al gedaan. En tijdens de inspectie door Monumentenwacht kregen we zelfs een compliment.”